top of page

OPISKELEMAAN

Tässä osiossa tarkastelet kriittisesti omaa osaamistasi elinikäisen oppimisen näkökulmasta. Elinikäinen oppiminen muuttuvassa työelämässä tarkoittaa jatkuvaa itsensä kehittämistä.

Pohdi omalta kohdaltasi

  • työllistytkö nykyisellä koulutuksellasi?

  • paranevatko työllistymismahdollisuutesi  tutkintoon johtavalla koulutuksella?

  • riittääkö  yksittäisen osa-alueen täydentävä osaaminen?

 

 

Suomen_koulutusjärjestelmä.jpg
TUTKINNON SUORITTAMINEN

 

Tutkinnon suorittaminen edellyttää opiskeluoikeutta yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Koulutuksiin hakeudutaan korkeakoulujen yhteishaussa.

Opiskelu ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulussa opiskelu on käytännönläheinen vaihtoehto. Opiskelu on yleensä koulumaisempaa kuin yliopistossa ja siihen sisältyy viisi kuukautta työharjoittelua. Tutkintoon johtava opiskelu ammattikorkeakouluissa on maksutonta.

Ammattikorkeakouluissa voit suorittaa

  • ammattikorkeakoulututkinnon (AMK)

  • ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (ylempi AMK). Vaatimuksena ylempään tutkintoon on korkeakoulututkinto sekä kolmen vuoden työkokemus.

Ammattikorkeakoulututkinnot ovat korkeakoulututkintoja ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot ovat ylempiä korkeakoulututkintoja, jotka rinnastetaan yliopistojen maisteritutkintoihin. Ammattikorkeakouluissa voit opiskella myös avoimen ammattikorkeakoulun kursseja, suorittaa ammatillisen opettajan opinnot sekä osallistua erikoistumiskoulutukseen.

Ammattikorkeakoulut Suomessa

Opiskelu yliopistossa tai korkeakoulussa

Yliopistoissa opetuksen lähtökohtana on tieteellinen tai taiteellinen tutkimus.Yliopisto-opiskelu kehittää opiskelijoiden kykyä tieteelliseen ajatteluun, ja opiskelija voi yleensä suunnitella opintojaan itsenäisesti.

Yliopistoissa voit suorittaa

  • alemman korkeakoulututkinnon, joita ovat tavallisimmin kandidaatin tutkinnot

  • ylemmän korkeakoulututkinnon, joita ovat tavallisimmin maisterin tutkinnot. Vaatimuksena maisterivaiheen opintoihin on alempi korkeakoulututkinto. Lue lisää maisteriopinnoista.

Lukion päättäneet hakevat ensin alempaan tutkintoon. Yleensä alempaan tutkintoon valituksi tullut saa opiskeluoikeuden myös ylempään tutkintoon. Opintopolussa yliopistokoulutukset on yleensä kuvattu alemman ja ylemmän tutkinnon yhdistelmänä. Esimerkiksi kandidaatti + maisteri -yhdistelmänä.

Poikkeuksia ovat farmaseutin ja lastentarhanopettajan koulutukset, joissa opiskelijat saavat oikeuden vain alemman korkeakoulututkinnon suorittamiseen.

Ylemmän korkeakoulututkinnon jälkeen voi jatkaa opintoja tohtorin tai lisensiaatin tutkintoihin. Lue lisää jatkotutkinnoista.

Yliopistot Suomessa

Suomen koulutusjärjestelmä ryhmitellään koulutusasteisiin. Yleensä vain alemman asteen opinnot suorittanut voi opiskella ylemmän asteen koulutuksessa, mutta opinnoissa voi edetä montaa reittiä.

Tutustu koulutusjärjestelmään

OSAAMISEN TÄYDENTÄMINEN

Avoimessa ammattikorkeakoulussa voit opiskella pohjakoulutuksestasi ja iästäsi riippumatta eri alojen ammattikorkeakouluopintoja. Opintoja järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin sekä verkko-opintoina kaikissa ammattikorkeakouluissa ympäri Suomea.

Avoin AMK-opetus on ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelmien mukaista, kaikille avointa opetusta koulutuksesta ja iästä riippumatta. Voit tehdä yksittäisiä opintojaksoja tai laajempia kokonaisuuksia.

 

Avoin AMK sopii sinulle, jos esimerkiksi

  • haluat lisätä työelämässä tarvitsemaasi osaamista

  • suunnittelet hakeutuvasi ammattikorkeakouluopintoihin tai ylempiin ammattikorkeakouluopintoihin tai

  • haluat kehittää yleissivistystäsi sinua kiinnostavissa asioissa

Lue lisää

 

Avoimessa yliopistossa voit opiskella yliopiston tutkintoihin kuuluvia opintoja pohjakoulutuksestasi ja iästäsi riippumatta. Lähes kaikki yliopistot järjestävät avointa yliopisto-opetusta. Opetusta järjestetään myös yhteistyössä aikuisoppilaitosten, kuten kansalais- ja työväenopistojen, kansanopistojen ja kesäyliopistojen kanssa.

Avoimessa yliopistossa voit opiskella oppiaineesta (esim. kasvatustiede) kokonaisen opintokokonaisuuden (esim. perusopinnot) tai yksittäisiä opintojaksoja (esim. didaktiikan kurssin).

Suurin osa avoimesta yliopisto-opetuksesta on perusopintotasoista, mutta monissa oppiaineissa opiskelua voi jatkaa aineopintoihin. Valikoimassa tarjotaan myös yleis-, kieli- ja viestintäopintoja. Avoimen yliopiston opinnot ovat yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia, joten opintosuoritukset voi hyväksyttää osaksi tutkinto-opintoja.

Avoimessa yliopistossa voi opiskella erilaisin tavoittein. Opiskelu avoimessa yliopistossa antaa mahdollisuuden

  • tutustua yliopisto-opintoihin

  • hakea yliopistoon avoimen yliopiston väylän tai muiden erillishakujen kautta

  • kehittää ammatillista osaamista

  • opiskella yleissivistyksen vuoksi.

Lue lisää

Opintopolkulogo_pieni.jpg

Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus. Suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja. Opintopolku.fi-palvelussa voit:

  • selailla eri aloja ja tutkintoja

  • saada tietoa opinnoista

  • etsiä ajankohtaisia koulutuksia

  • tutustua valintaperusteisiin

  • hakea koulutuksiin

  • katsoa videoita ja lukea tarinoita opiskelijoiden omista kokemuksista.

 

Opintopolku tarjoaa tietoa, joiden avulla voit suunnitella omia opintoja ja opiskelua elämän eri vaiheissa. Sivuston tiedot ja palvelut ovat luotettavia ja turvallisia.Opintopolusta löytyy kattavasti koulutuksen ja opetuksen järjestäjän palveluita.

bottom of page