top of page
TÖIHIN

Tässä osiossa syvennetään tietoja suomalaisesta työelämästä ja sen pelisäännöistä.

  • Tutustut oman alasi työnantajiin.

  • Sinusta kehittyy proaktiivinen työnhakija, joka tuntee tämänpäivän työnhaun menetelmät.

  • Osaat laatia työllistymistäsi tukevat työnhaun dokumentit.

  • Verkostoidut sinulle tärkeisiin työllistymistä tukeviin verkostoihin.

  • Opit valmistautumaan työhaastatteluun.

  • Tunnet suomalaisen työsopimuskäytännön.

Videon toteutus Elinkeinoelämän keskusliitto

Julkaistu 9.2.2012 https://www.youtube.com/watch?v=LrSkpObJpEY

1. TYÖELÄMÄN KEHITYSSUUNNAT

 

Yllä oleva johdantovideo antaa sinulle ajatuksia siitä, mihin suuntaan työelämä Suomessa on kehittymässä.

Video voi toimia sinulle myös peilinä itsearviointiin.

Jos tunnistat videosta omia vahvuuksiasi, korosta niitä ehdottomasti kaikissa tämän kokonaisuuden työnhakuun liittyvissä tehtävissä.

​​

2. OMAN ALASI TYÖNANATAJAT

 

Kuinka tuttuja sinulle on oman ammattialasi toimijat Suomessa/ asuinalueellasi ?

 

Työllistymisesi edistämiseksi on aika ottaa selvää oman ammattialasi / unelmiesi ammattialan toimijoista, mielenkiintoisten yritysten toiminnasta ja ko. yrityksissä tapahtuvista kehityssuunnitelmista.

3. VERKOSTOITUMINEN

 

Työelämä muuttuu siihen suuntaan, että verkostojen merkitys kasvaa. Hyvin verkostoitunut ihminen voi saada suhteidensa kautta vihiä siitä, milloin yritykset etsivät uusia työntekijöitä ja milloin niitä kannattaa lähestyä yhteydenottolla.  Aktiivisesti verkostoja hyvödyntävät kertovat, että verkostoituminen on auttanut menestymään työelämässä. Verkostojen kautta ihmiset saavat epävirallisia suosittelijoita. Suhteet lisäävät luottamusta (Petri Ruuskanen, Helsingin Sanomat 18.6.2018).

LinkedIn on verkkoyhteisöpalvelu ja verkostoitumisväline. Käyttäjät voivat ladata palveluun ansioluettelonsa, harrastuksensa ja kiinnostuksen kohteensa = osaamisportfolionsa sekä saada suosituksia entisiltä esimiehiltä ja työkavereilta sekä suositella muita. LinkedIn ei varsinaisesti ole työnhakusivusto, vaan sitä voidaan pitää keinona laajentaa omaa verkostoa ja saada sitä kautta mahdollisia työtarjouksia sekä löytää hakemiaan työntekijöitä.

LinkeIn -profiilin luominen

Ammattialasi verkostot

 

LinkedIn ei ole ainoa tapa verkostoitua. Verkostoitua voi myös perinteisin menetelmin eli erilaisten alaan liittyvien järjestötoimintojen kautta.

Internet ja erilaiset sosiaalisen median kanavat ovat hyvä lähtökohta itselle mielenkiintoisten verkostojen kartoittamiseen. Ammattialan lehdet avaavat myös verkostojen mielenkiintoista kenttää.

Miten voisit hyötyä löytämiisi järjestöihin kuulumisesta?

4. TYÖNHAKU JA TYÖNHAUN DOKUMENTIT

 

Työnhaku ei tapahdu enää pelkästään perin­teisten työpaikka­ilmoitusten avulla Työtä voi löytää esimer­kiksi sosiaali­sen median rekry­tointi­kanavien kautta. Myös niin sanottuja piilo­työ­paikkoja on paljon. Kasvavat ja kehittyvät yritykset hakevat jatkuvasti osaajia, mutta eivät välttämättä ilmoita siitä. Älä siis jää odottelemaan, vaan tee sinä aloite! Ota rohkeasti yhteyttä yrityksen HR-osastoon tai esimieheen ja esittele itsesi.

Digitalisoituminen näkyy myös työnhaussa. Se on mahdollistaa erilaisia erottumiskeinoja.  Mielenkiintoinen ja houkutteleva LinkedIn -profiili on yksi erottautumisen keinoista. LinkedIniä käyttää jo yli miljoona suomalaista ja siitä onkin tullut yksi tärkeimmistä rekrytoijien työkaluista.

Erottautua voi myös osallistumalla ammatillisia asioita si­vuaviin somekeskusteluihin. Hakijan nimi saattaa painua potentiaalisten rekrytoijien mieleen. Jos verkkokirjoittaminen tuntuu sinulle luontevalta, sitä kannattaa hyödyntää: omia tekstejä voi jakaa esimerkiksi blogissa tai LinkedIn-profiilissa ja käyttää työnhaun yhteydessä eräänlaisena käyntikorttina.

Työnhaun dokumentit

 

Millainen on hyvä työhakemus

Työhakemus

Avoin työhakemus

Työhakemus videona

Visuaalinen CV

LinkedIn -profiili

5. TYÖHAASTATTELU

 

Pukeudu siististi. Muista, että haastattelussa annat ensivaikutelman. Jos haet graafisen suunnittelijan paikkaa, voi pukeutumiseen laittaa hieman omaperäisyyttä, mutta jos haet talousvastaavan paikkaa, niin voit pitäytyä perinteisemmässä.

Valmistaudu haastatteluun huolellisesti. Tutustu yritykseen ennakkoon ja valmistele muutama kysymys työpaikasta. Kysy haastattelijalta myös jotain henkilökohtaista. Esimerkiksi miten hän on päätynyt yritykseen töihin. Tämä tekee haastattelusta henkilökohtaisemman.

Mieti miten kerrot työhistoriastasi ja osaamisestasi selkeästi. Mieti valmiiksi mitkä ovat vahvuuksiasi ja kehittämisen kohteita. Niitä kysytään varmasti. Mieti myös mikä on sinun erottautumiskeino muista hakijoista; mikä on talenttisi? Esimerkiksi olet todella idearikas tai puhut viittä eri kieltä.

Mieti valmiiksi miten tuot persoonaasi esiin positiivisesti.

Saavu paikalle 15 minuuttia ennen työhaastattelua, jotta kerkeät valmistautua henkisesti ja kerrata asiat joita haluat tuoda esiin.

Muista aina olla rehellinen ja oma itsesi. Haastattelussa nämä asiat jäävät mieleen.

 

Hissipuhe https://www.manpower.fi/FIN/urapolku/tyonhaku/10-vinkkia-tyohaastatteluun/

6. TYÖSOPIMUS

Työsopimus on suullinen, kirjallinen tai sähköisessä muodossa oleva sopimus, joka määrittelee työsuhteen ehdot niin työnantajan kuin työntekijän näkökulmasta. työsopimuksen allekirjoittavat työnantaja ja työntekijä.

Työsopimuksella sovittavia asioita rajoittavat kuitenkin muun muassa työsopimuslain, työaikalain ja vuosilomalain säännökset, jotka työnantajan tulee ottaa huomioon.

Tutustu yllä olevien linkkien avulla työnantajan ja työntekijän velvollisuuksiin ja vastuisiin ! 

bottom of page